Dorpdehoeve.nl / nieuws / activiteiten

Nieuws

Wol: waardeloos of waardevol

Geplaatst op 20 nov 2022 om 10:11 uur tags Activiteiten , Stamtaofel door Hen le Duc

In ‘t Hokkien – Wol: waardeloos of waardevol?

 

Op vrijdag 25 november om 20:00 uur is er opnieuw een Stamtaofel in ’t Hokkien, het dorpshuis van De Hoeve.

 

De Stamtaofel staat dit keer in het kader van WOL.

 

Waarom een avond over wol? Wol is simpel product dat je overal tegenkomt: in de weilanden om ons heen, de vacht die nog op het schaap zit. De bewerkte wol: op de bank als bekledingsstof, als tapijt, trui, of jas.

Jammer genoeg is dat niet meer zo. Wol wordt in Nederland nog nauwelijks verwerkt en gebruikt. Tegenwoordig gaat onze voorkeur uit naar kunststof vezels en plastic derivaten. Gevolg: kleine plasticdeeltjes in onze voedselketen, in het menselijk lichaam, in de natuur- en in zee: als plastic soep. Wol zou kriebelen. Maar synthetisch materiaal is vaak statisch. Een katoenen T-shirt als onderlaag doet wonderen.

 

In Friesland is een paar jaar geleden de Stichting PLEED opgericht.

Bijna alle Nederlandse wol is afval en PLEED wil dat wol weer gewoon wordt: een waardevolle, veelgebruikte, duurzame grondstof.

Stichting Pleed begon in 2019 als actiegroep voor de periode van een jaar. Pleed maakte met 150 vrijwilligers meer dan 80 dekens van de wol van de Leeuwarder schaapskudde. Door het enorm aantal positieve reacties en nieuwe contacten en aanknopingspunten besloot Pleed verder te gaan en als een stichting en de activiteiten uit te breiden.

 

Tijdens de Stamtaofel van 25 november (20:00 uur) gaan we verder in op het werk van PLEED en de mogelijkheden om van wol weer een veel gebruikt product te maken, voor kleding, meubels, maar bij voorbeeld ook als isolatiemateriaal.

 

Er zijn twee mogelijkheden om het gebruik van wol weer te bevorderen. Allereerst door van de verwerking en het gebruik van wol weer een professionele, rendabele bedrijfstak te maken. En natuurlijk de huisvlijt tak: kaarden, spinnen, weven, vilten, breien haken.

Dus is 25 november niet alleen een interessante avond voor degenen die wol (willen gaan) verwerken, maar ook voor de diverse schapenhouders, die voor de door hun geproduceerde wol graag weer een eerlijke prijs ontvangen.

 

Er wordt die avond niet alleen een inleiding gehouden, de bezoekers kunnen ook zelf op verschillende manieren aan de slag met het verwerken van wol.

De leiding van deze avond is in handen van Ria Rosenbaum, die met haar Creatief Atelier De Hoeve regelmatig workshops verzorgd voor de verwerking van wol.

 

’t Hokkien, Kontermansweg 26, De Hoeve

 

Viltwerk “De Hoeve”, combinatie merinowol en zijdevezels.

 

Meer info over bovenstaand bericht bij:

Ria Rosenbaum

0650270145

rosenbaumria@gmail.com

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief