Dorpdehoeve.nl / nieuws / wijnproeverij met de aktiviteitencommissie

Nieuws

Wijnproeverij met de aktiviteitencommissie

Geplaatst op 26 okt 2023 om 17:10 uur tags Activiteiten , Activiteiten Commissie door Hen le Duc

Op 6 oktober organiseerde de activiteitencommissie samen met de Nieuwe Wijnhoeve uit Heerenveen een gezellige wijnproeverij in ‘t Hokkien in De Hoeve. Ruim 30 personen genoten van verschillende kwaliteitswijnen van kleinschalige Europese wijnhuizen en tussendoor blokjes kaas om de smaken van de wijnen nog meer tot hun recht te laten komen.

 

De aanwezigen kregen naast smakelijke wijnen veel informatie van vinoloog Ferencz en zijn vrouw Valérie van de “Nieuwe Wijnhoeve”. Het echtpaar gaf aan dat zij continue zoeken naar de pareltjes onder de wijnen. Net even anders, net even wat verfijnder en vooral oh zo lekker.

 

Ook werd voorlichting gegeven hoe het ritueel van proeven en ruiken uitgevoerd “moet” worden. (bekijk de foto's in onderstaand album)

 

STAP 1. Kijk naar je glas en kijk naar de wijn. Pak je glas bij de steel en houd het tegen een neutrale achtergrond. De tint van de wijn verraadt om welke druif het gaat en hoe oud de wijn is. Want: wit gaat van jong groen naar oud geel, rood gaat van lichtrood naar roestig bruin en rose gaat alle kanten op, van oranje tot aardbeiroze, oud of jong.

 

STAP 2. Wals je glas. Walsen is de wijn rondjes laten draaien in je glas en dat kan op 2 manieren:

tafelwalsen is het glas op tafel zetten en kleine rondjes draaien. Je kan je glas ook laten ‘luchtwalsen’. Dan draai je het wijnglas rond als je het aan de steel in de lucht omhoog houdt. Door het walsen komt er zuurstof bij de wijn komt en komen meer aroma's komen vrij. De aroma's blijven hangen in je glas en je proeft meer.

 

STAP 3. Ruik aan wijn. Stop je neus in het glas tot je net niet met je neus de wijn raakt. Ruik in je glas: kort en krachtig. Eerst met het ene neusgat en daarna met het andere. Zo ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd! Wat je ruikt is vaak een persoonlijke associatie. Wijn moet gewoon lekker ruiken. Bloemetjes, fruit, vanille, toast, chocolade, koffie of een paardenstal wat je wilt. Ruik je niks? Of kurk? Weggooien die wijn!

 

STAP 4. Slurpen proef! Wijn proeven doe je zo: Slurpen doe je als je echt goed wil proeven. Kauw' de wijn in je mond alsof je met mondwater spoelt. 4 seconden is genoeg. Langer is niet lekker meer. Doorslikken of (niet te hard) uitspugen in ‘t emmertje. Als je doorslikt: probeer het dan zo langzaam als je kunt. Let op het gevoel dat de wijn geeft in je keel.

 

STAP 5. Lekker of niet? Slok genomen? Wat vind je ervan? Bedenk of de smaken die je net hebt geproefd passen bij wat je hebt geroken. Hoe is de afdronk? Brandt de alcohol in je keel of niet? Heb je een stroef gevoel in je mond? Uiteindelijk gaat het erom wat jij vindt van de wijn. En daarmee kunnen we eigenlijk heel kort zijn: vind je de wijn lekker of laat je hem liever staan? Dat bepaal jij.

 

Dus, wanneer je mensen in ‘t Hokkien ziet die hun glas bij de steel vasthouden, naar de wijn kijken, de wijn in hun glas laten walsen, om beurten met hun linker en rechter neusgat aan de wijn ruiken en dan (wel of niet slurpend) hun wijn proeven zijn ze vast bij de proeverij geweest. Je moet dan niet raar kijken, wanneer ze zeggen dat hun wijntje naar vanille, toast, chocolade, koffie of een paardenstal ruikt. Dan maar gewoon instemmend knikken.

Foto's

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief

Dorp de Hoeve

't Hokkien
Kontermansweg 28
8394VP De Hoeve

Webredactie

Hen le Duc
info@leduccinjee.nl

Social Media

Website realisatie

HelderHoogeveen