Dorpdehoeve.nl / nieuws / rooien bomen tweede deel hoeveweg start 3 november

Nieuws

Rooien bomen tweede deel hoeveweg start 3 november

Geplaatst op 12 okt 2020 om 13:10 uur tags Algemeen , Bestuur Plaatselijk Belang door Hen le Duc

De gemeente Weststellingwerf is gestart met de voorbereidingen voor het kappen en herplanten van het tweede deel Hoeveweg. Ook deze bomen zijn (precies als de eerder gekapte bomen aan de Hoeveweg) in slechte staat. In verband met de verkeersveiligheid is het niet verantwoord de bomen te laten staan.


Het kappen van de bomen is gegund aan HOP Boomrooierij uit Scherpenzeel. De planning is om 3 november te gaan rooien. De weg wordt dan tijdelijk afgesloten. Welk bedrijf de herplant voor haar rekening gaat nemen is nog niet bekend. De insteek van de gemeente is om direct na het kappen te starten met het herplanten.

 

De nieuwe aanplant van het eerste deel ziet er nog wat iel uit maar er wordt getracht de mooie laanstructuur te behouden. Al zal er nog wel een paar jaar over heen gaan voor we zover zijn.

 

Plaatselijk Belang De Hoeve heeft, in tegenstelling tot andere dorpen, al jarenlang een groencommissie waarmee de gemeente constructief en productief overlegt.

 

In het plan van gemeente en groencommissie, dat is besproken tijdens de ledenvergadering van 2018 werd aangegeven dat zomereiken (eikenprocessierups), essen en paardenkastanjes (bloedingsziekte) elk jaar gecontroleerd worden. Aan de hand van foto’s werd getoond dat er sinds 1922 in De Hoeve heel veel bomen zijn geplant.

 

Samen met de erven geven zij ons dorp een mooi groen karakter. De functie en waarde van de bomen zijn zowel ecologisch, economisch en historisch. Sinds kort wordt ook steeds vaker de klimaatwaarde als belangrijke functie gezien. In omgeving van bomen is de temperatuur gemiddeld zo’n 6 graden lager.

 

Groen zorgt voor een betere gezondheid, minder stress en vaker bewegen. In een ‘stenen omgeving’ gaat men zo’n 25% vaker naar huisarts. Intensivering van het verkeer bedreigt bomen. Een andere bedreiging is de afname van het aantal insecten. Maar bomen bieden ook kansen: door de visuele versmalling wordt er minder hard gereden.

 

Eerder werden lindebomen, haagbeuken, platanen en acacia’s als vreemde eenden in de bijt gezien maar zijn nu weer in de aandacht omdat o.a. beuken en zomereiken verdwijnen. Als nieuw aan te planten wordt gedacht aan bijvoorbeeld de kleine redmond (Linde), de veldesdoorn, de walnoot , de hagenbeuk, de tamme kastanjes en de berken.

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief