Dorpdehoeve.nl / nieuws / jawis bracht ons de emigrant

Nieuws

Jawis bracht ons de emigrant

Geplaatst op 04 feb 2024 om 11:02 uur tags Jawis , Jawis door Hen le Duc

In sporthal De Duker in Noordwolde werd zaterdagavond de voorstelling De Emigrant opgevoerd. Dit was een initiatief van JAWIS. De culturele stichting uit De Hoeve. Op een ludieke manier kondigden een paar leden de voorstelling aan (Annigje, Izie en Sjoukje. De A, de I en de S van JAWIS. De J en de W zijn Jannie en Wim). Er waren ruim 200 bezoekers.

 

De voorstelling vertelt in het Fries het verhaal van Sybolt de Haas, een Friese emigrant die ruim zestig jaar geleden de oceaan over stak naar Canada. Hij heeft het als emigrant niet gemakkelijk gehad. Maar het is hem gelukt om een redelijk groot en goed lopend bedrijf op te bouwen.

 

De Haas is nooit meer teruggekeerd naar Friesland. Hij wilde niet, zag er tegenop, was er misschien wel bang voor. Nu hij gepensioneerd is, is er de gelegenheid om gehoor te geven aan de wens van zijn gestorven van zijn vrouw: hij maakt een reis naar zijn roots in de Greidhoeke in Friesland. Zijn zoon moet voor het allereerst het bedrijf draaiende houden. Twee avonturen tegelijk. De reis naar Friesland wordt voor de emigrant op alle vlakken confronterend.

 

Bij zijn terugkomst in Friesland wordt hij opnieuw geconfronteerd met zijn verleden, het vertrek naar Canada, verloren liefde en gecompliceerde band met zijn broer. Een interview met de Marokkaans/Friese journalist Rachid Khadari zorgt voor een ingeving. Wat ben je eigenlijk als emigrant? Is de wereld van iedereen of heeft ieder zijn eigen stukje?

 

De Haas en Khadari komen erachter dat ze eigenlijk niet zo verschillend zijn. Maar dan wacht er nog een groot geheim om onthult te worden.
Bekijk alle foto's in onderstaand album.

 

Foto's en aangeleverde tekst: Lenus van der Broek en
Foto's Hen Le Duc

Foto's

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief

Dorp de Hoeve

't Hokkien
Kontermansweg 28
8394VP De Hoeve

Webredactie

Hen le Duc
info@leduccinjee.nl

Social Media

Website realisatie

HelderHoogeveen