Dorpdehoeve.nl / nieuws / cultuurdorp de hoeve wil regio aantrekken

Nieuws

Cultuurdorp de hoeve wil regio aantrekken

Geplaatst op 04 mrt 2019 om 22:03 uur tags CHD2018 , Jawis door Hen le Duc

Friesch Dagblad – Nynke Bruinsma
LF2018 stond bol van de projecten rond Iepen Mienskip. Wat hebben die ons opgeleverd? Hebben ze iets duurzaams in gang gezet? Vandaag Izie Hoogeveen, bestuurslid van Stichting Jawis in De Hoeve, dat vorig jaar Cultureel Hoofddorp 2018 was.

 

Een kluchtige satire, een muziek- en theaterfestival, huiskamervoorstellingen; De Hoeve stond vorig jaar bol van de culturele activiteiten. Het succesvolste evenement was het muziek- en theaterfestival Hits & Bits op 7 juni. Hier kwamen 750 mensen op af; een flink aantal voor een dorp van 400 inwoners. Verschillende koren uit de regio, waaronder Disisit en Popkoor Prestige Leeuwarden, traden deze dag op. Verder lieten de Acrobatriders hun kunsten zien en was er straat- en locatietheater.

 

“Cultureel Hoofddorp blijf je”, constateert Hoogeveen. De culturele projecten voor 2019 staan dan ook alweer in de startblokken. “Het moet allemaal nog vorm krijgen, maar we zijn alweer met leuke activiteiten bezig.”Om te bekijken wat de wensen van de dorpsbewoners zijn, heeft Stichting Jawis een enquête onder hen gehouden. Er kwam een hoge respons van de kinderen uit het dorp. Hoogeveen: de buitenactiviteiten op het sportveld. We gaan nu kijken hoe we dit vorm kunnen geven. We proberen om niet alleen kinderen uit het dorp, maar ook kinderen van de scholen uit Weststellingwerf hierbij te betrekken. Via informele gesprekken met de dorpsbewoners, willen we er achter komen wat de dorpsbewoners nog meer zien zitten voor dit jaar. We verwachten veel leuke ideeën.

 

Stichting Jawis, bestaande uit vijf man, streeft ernaar De Hoeve bekender te maken onder de mensen uit de regio. “We hebben een aantal jaren achtereen naar Leeuwarden-Fryslân 2018 toegewerkt. “We hebben onszelf uitgeroepen tot Cultureel Hoofddorp 2018, omdat we zoveel mogelijk culturele activiteiten in het dorp wilden houden. We hopen zo dat mensen uit de regio ons dorp regelmatig bezoeken. Deze lijn willen we graag doorzetten naar 2019.”

 

Drents of Gronings
Naast een spelprogramma voor kinderen heeft de stichting meer concepten klaarliggen voor de komende maanden. “We gaan een theaterstuk organiseren. Omdat mensen uit De Hoeve aangaven ook wel eens een toneelstuk te willen zien in een andere taal of dialect, hebben we besloten om een toneelstuk in het Drents of Gronings te doen.” Vorig jaar was Tryater te gast met Dorp Europa, een voorstelling die in huiskamers werd gespeeld. “Dit was een groot succes. Het was mooi om te zien dat de mensen zomaar hun huiskamer ter beschikking stelden.”

 

De betrokkenheid van de bewoners bij hun dorp is dan ook nog steeds onverminderd. “Mensen vinden het ontzettend leuk om met elkaar samen te werken. Voor de grotere projecten zijn er soms wel honderd man op de been, ook mensen die je normaal niet spreekt. Die contacten maken dat de voorbereiding bijna net zo leuk is als het evenement zelf.”

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief

Dorp de Hoeve

't Hokkien
Kontermansweg 28
8394VP De Hoeve

Webredactie

Hen le Duc
info@leduccinjee.nl

Social Media

Website realisatie

HelderHoogeveen