Dorpdehoeve.nl / nieuws / algemeen

Nieuws

Bestrijding eikenprocessierups

Geplaatst op 08 apr 2020 om 10:04 uur tags Algemeen , Bestuur Plaatselijk Belang door Hen le Duc

In De Hoeve, aan de Kontermansweg en de Vinkegavaartweg gaat de gemeente Weststellingwerf de eikenprocessierups met miniscule wormpjes preventief te lijf.

 

Let Op: de werkzaamheden zullen in de avonduren plaatsvinden Een-en-ander kan gepaard gaan met o.a. zwaailichten en het nodige lawaai. Inwoners die eikenprocessierups zien, kunnen dit melden  bij de gemeente via tel. 140561.

 

Dinsdag 14 april start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie op ruim 4500 eiken in de gemeente. Het gaat om een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (miniscule wormpjes). De nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur. Met deze biologische methode haalt de gemeente gemiddeld 90% van de plaag bij de behandelde bomen weg. De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren op deze manier. Met ruim 4500 eiken worden er dit jaar veel meer eiken behandeld dan voorgaande jaren. Toen werden er gemiddeld 1300 eiken behandeld. Dit jaar worden ook veel bomen in Wolvega, waaronder de woonwijk De Heide, preventief behandeld.

 

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups?

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

 

Hoe gaan we te werk?

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. In de avonduren of ’s nachts besproeit de hovenier de bomen met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde wordt deze herhaald.

 

Wat kun je doen tegen de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt in de maanden april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Zie je een eikenboom en vermoed je daarin de eikenprocessierups te zien? Meld dit dan bij de gemeente via tel. 140561.

Meer informatie over de eikenprocessierups lees je op www.weststellingwerf.nl/eikenprocessierups.

overgenomen uit weststellingwerf.nl

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief