Dorpdehoeve.nl / nieuws / algemeen

Nieuws

Eindelijk nieuwbouw woningen in De Hoeve!

Geplaatst op 04 sep 2021 om 09:09 uur tags Algemeen , Bestuur Plaatselijk Belang door Hen le Duc

Eindelijk nieuwbouw woningen in De Hoeve!
DE HOEVE – Wat een geweldig nieuws was het begin september. Het plan om 6 woningen te bouwen op het perceel van Jan Bosma gaat door. In z’n geheel.

Plaatselijk Belang kreeg te horen dat het college van B&W in principe instemt met de bouw van zes woningen aan Hoeveweg 2 in de Hoeve.

De vlag kan uit.

 

Het perceel aan de Hoeveweg is 2 jaar geleden, door een grote groep Hoevenaren gezamenlijk, aangekocht. Zij wilden het met deze actie voor jonge Hoevenaren mogelijk maken een betaalbare woning in ons mooie dorp te kopen.

In deze tijd, met de enorme stijging van huizenprijzen, een prachtig initiatief.

 

Het college gaat akkoord met het opstarten van een herziening van het bestemmingsplan. Dat betekent dat er drie schuurwoningen, een twee onder één kap woning èn een vrijstaande woning gebouwd kunnen worden. Dus niet in 2 fasen, zoals eerst de bedoeling was, maar in 1 keer. Tot opluchting van de groep die in de aankoop van Jokweg 2 mogelijk maakte.

 

Plaatselijk Belang De Hoeve strijdt al jaren voor woningbouw, met name voor de jongeren in het dorp. Steeds stuitte men op belemmeringen. De beruchte ‘rode contouren’ maakten woningbouw in het dorp vrijwel onmogelijk. Buiten de rode contouren mag namelijk niet gebouwd worden en binnen de contouren was geen plaats. Daardoor zat alles op slot, terwijl de vraag van jongeren groot was. Ook het project “Ruilverwoning” leverde geen concrete mogelijkheden op. Noodgedwongen werd keer op keer buiten het dorp naar betaalbare woonruimte gezocht.

 

Er zit nog wel een klein addertje onder het gras, maar de Stichting Bouwen in De Hoeve, die het hele proces begeleidt, ziet dat met vertrouwen tegemoet.

Voordat een bestemmingsplan kan worden gewijzigd, moeten er allerlei ambtelijke en bestuurlijke procedures worden gevolgd. De herziening van het plan zal ook ter visie worden gelegd, om ieder de gelegenheid te geven te reageren. Die procedure zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

 

Door het dorp, voor het dorp
Plaatselijk Belang vroeg een aantal Hoevenaren mogelijke bouw vlot te trekken. De Stichting Wonen in De Hoeve werd opgericht. Doel van de stichting is het realiseren van woningen. Het perceel Jokweg 2 kwam in de verkoop. Toen kon de stichting
(die zonder winstoogmerk werkt) onder het motto ‘Door het dorp – voor het dorp’ eind 2019 het perceel voor het dorp aankopen.

 

De behoefte bleek inderdaad groot. Veel jonge Hoevenaren hadden al direct belangstelling voor de kavels. De kavels waren snel verzegd.

De spreekwoordelijke ‘kogel door de kerk” is nu echt door de kerk. Door alle procedures die een wijziging van een bestemmingsplan met zich meebrengt, zal het alleen nog wel even duren voordat de eerste spade de grond in gaat.

 

Wat moet er nog gebeuren?
Er moet namelijk nog heel wat gebeuren voordat met de bouw kan worden gestart. Voor een wijziging van een bestemmingsplan voor woningbouw, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Wat is de gesteldheid van de grond? Hoe is de flora en fauna op het terrein?

Plaatselijk Beland en Stichting Wonen in De Hoeve zullen er alles aan doen om de diverse onderzoeken zo snel mogelijk te laten plaatsvinden en de benodigde gegevens aan te leveren. Dat hoeft de toekomstige bewoners niet te weerhouden om hun plannen alvast verder uit te werken.

 

Nog even geduld, maar het komt goed.

 

Inmiddels is er wel al een start gemaakt met de werkzaamheden op het perceel.Hoeveweg 2. De nieuwe eigenaar die het pand van de stichting Wonen Op de Hoeve kocht , is de afgelopen weken druk bezig geweest met het slopen en verbouwen van het pand. Een hele klus, die hij samen met familie en vrienden aanpakt.

 

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief

Dorp de Hoeve

't Hokkien
Kontermansweg 28
8394VP De Hoeve

Webredactie

Hen le Duc
info@leduccinjee.nl

Social Media

Website realisatie

HelderHoogeveen