Dorpdehoeve.nl / nieuws / chd2018

Nieuws

De grote broek van de hoeve

Geplaatst op 12 dec 2017 om 13:12 uur tags CHD2018 , Jawis door Hen le Duc

Uit 2018 Magazin van de Leeuwarder Courant

tekst: Rob Leemhuis. Fotografie Catrinus van der Veen & Niels Westra

Het zijn lang niet alleen kunstenaars en andere cultuurmakers die een belangrijke rol spelen in van Leeuwarden-Fryslân 2018. Ook heel gewone Friezen dragen hun steentje bij, van scholier Gerriet uit Goutum tot vijf Stellingwervers, die De Hoeve Cultureel Hoofddorp maken.

Het is een dorpje van 420 inwoners, maar volgend jaar wel even de evenknie van Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Want niet een terpdorp op de klei, maar De Hoeve, in het bomenrijke landschap van Weststellingwerf, mag zich volgend jaar cultureel Hoofddorp noemen.

Dat is geen loze kreet. Natuurlijk kun je met een dorpje minder op poten zetten dan in een stad die een miljoenenbudget te verspijkeren heeft. Maar toch, de twee hoofdevenementen In 2018 mogen er wezen. Op 7 juli is er een festival vol straattheater en koormuziek in allerlei genres. Ook Opera Spanga, dat in 'het Verona van Weststellingwerf' zijn spraak makende voorstellingen op de planken brengt, doet mee . .,We gaan een koor samenstellen dat een stuk uit Verdi's Aïda zingt", zegt Sjoukje Wouda. ,,Dit koor gaat het een paar weken later ook in Spanga zingen, in het voorprogramma van de 'eigen' Aïda." In het najaar komt er nog een grote manifestatie, waarin theatergezelschap Tryater een rol speelt.

 

GEINTJE 

Zoals meer goede ideeën begon het als een geintje, vertellen Sjouke Wouda, Izie Hoogeveen en Wim Logtenberg van Jawis, de vijfkoppige groep gangmakers achter het Culturele Hoofddorp. ,,Vier jaar geleden ging ons nieuw dorpshuis open, 't Hokkien. We vonden eigenlijk meteen al dat we iets meer aan cultuur konden doen", vertelt Hoogeveen. ,.Een paar maanden later kwam een optreden van Ach mea Culpa, met Gerrit Breteler en Akke Bijlsma. Leeuwarden was net tot Culturele Hoofdstad benoemd, maar hier leefde dat niet zo erg." Dus rolde tijdens de borrel achteraf al gauw de grap over tafel: waarom worden we dan niet zelf het Culturele Hoofddorp?

Met een mix van humor en hard werken ging De Hoeve vervolgens aan de slag. Er kwam, net als in Leeuwarden, een heus bid book, dat ook in de Culturele Hoofdstad werd gepresenteerd. ,.Dat was een hele happening", vertelt Wouda. ,,We zongen het Stellingwerfs volkslied, er was muziek en de voorzitter van Dorpsbelangen trok een heel grote broek aan - letterlijk."

 

NAAMSBEKENDHEID

De titel Cultureel Hoofddorp legt De Hoeve geen windeieren, vinden de drie . .,Alleen al de naamsbekendheid", zegt Wouda. Aan de andere kant is er binnen de gemeente meer oog voor de noden van een klein dorpje, dat op het randje van krimp zit en vergrijst, maar tegelijk geen woonplek kan bieden aan de jongere generatie. Kunst helpt de noden invoelbaar te maken. Wouda: "We hebben met een kunstenaar, Willy van Assen, een kunstwerk gemaakt: Hier bouwt De Hoeve. Want er moet weer gebouwd worden." Er is nu zelfs een proces van 'ruilverwoning' op gang gekomen, vertelt Logtenberg, waarbij starters bijvoorbeeld een deel van een woonboerderij van oudere bewoners kunnen overnemen . .,Dat plan wordt echt serieus nu."

ADVERTENTIES

Lidmaatschap van Plaatselijk Belang kost slechts €17.50 per jaar dit is inclusief een héél jaargang van de Ooster Wester. Een lidmaatschap voor de partner of familielid is slechts €11.00

omny de vries advocaten Van Harenstraat 46 Wolvega 0561 613933

Voor de aanleg en het onderhoud van uw tuin. Contact: tel.: 06 12259735, email: arjen@bruinsma-hovenier.nl

Vinkenhoeve, Dagbesteding ouderen, Maaltijdservice tafeltje dekje en Dagbesteding verstandelijke beperking. Noordwolderweg 77, Mail.: info@vinkenhoeve.nl, Tel.:0561 433300

Leo Zijlstra, Advies en bemiddeling – Gespecialiseerd in Volvo o.a. Volvo 240, 740, 850, 940, 960, S90. V40, V50, V70, XC60. Tel.: 06-10519712 Email: leozijlstra@leosautos.nl

Nieuws Archief

Dorp de Hoeve

't Hokkien
Kontermansweg 28
8394VP De Hoeve

Webredactie

Hen le Duc
info@leduccinjee.nl

Social Media

Website realisatie

HelderHoogeveen